Bonen, lekker en gezond!
We worden er steeds vaker met de neus op gedrukt: veel vlees eten is niet gezond. Op zoek naar alternatieven dus! Gelukkig biedt de natuur ons lekkere en gezonde vleesvervangers, namelijk bonen. Bonen bevatten veel plantaardige eiwitten en hebben een hoge voedingswaarde. Bovendien bestaan ze in talrijke variëteiten en kunnen ze verwerkt worden in heerlijke gerechten.
Peulvruchten
Bonen zijn peulvruchten en behoren tot de familie van de
Leguminosae of de
Vlinderbloemenfamilie. Deze grote plantenfamilie telt wel 19.000 soorten en is heel belangrijk voor onze voedselvoorziening omdat de peulvruchten er deel van uit maken. Denk hierbij maar aan bonen, erwten, linzen, sperziebonen, tuinbonen, snijbonen en dergelijke. Wat wij bonen noemen zijn eigenlijk de zaadjes van de plant die in de peul zitten. Van sommige planten is de gehele peul eetbaar, bijvoorbeeld bij sperziebonen en snijbonen. Van andere eten we alleen de zaden, de bonen dus.
Soorten
Er zijn tal van soorten bonen, elk met hun eigen uitzicht en smaak. Ze worden meestal gedroogd of in conserven verkocht.
Bij ons zijn vooral witte en bruine bonen, kapucijners, kievitsbonen en
kidneybonen bekend. Er bestaan echter nog een heel aantal minder bekende, maar lekkere bonensoorten zoals
borlottibonen,
cannellinibonen,
azukibonen,
limabonen en
mungbonen.
Voedingswaarde
Bonen zijn uitstekende vleesvervangers omdat ze veel eiwitten bevatten. Nu we er steeds vaker op attent worden gemaakt dat veel vlees eten slecht is voor de gezondheid en voor het milieu, is het zeker geen slecht idee om wat vaker gerechten met bonen op tafel te zetten! Bonen kunnen verwerkt worden in soepen, stoofschotels, wokbereidingen en slaatjes. Bonen leveren niet alleen eiwitten, ze bevatten ook mineralen en vitamines en zijn caloriearm. Bovendien geven ze snel een gevoel van verzadiging omdat ze veel vezels bevatten. Wat dan weer bevorderlijk is voor de darmtransit.
Kortom, bonen zijn gezond en lekker!