Puccini » Specials » Bonen
Puccini: Informatie van A tot Z

Bonen, lekker en gezond!

Bonen, lekker en gezond! We worden er steeds vaker met de neus op gedrukt: veel vlees eten is niet gezond. Op zoek naar alternatieven dus! Gelukkig biedt de natuur ons lekkere en gezonde vleesvervangers, namelijk bonen. Bonen bevatten veel plantaardige eiwitten en hebben een hoge voedingswaarde. Bovendien bestaan ze in talrijke variëteiten en kunnen ze verwerkt worden in heerlijke gerechten.

Peulvruchten

Bonen zijn peulvruchten en behoren tot de familie van de Leguminosae of de Vlinderbloemenfamilie. Deze grote plantenfamilie telt wel 19.000 soorten en is heel belangrijk voor onze voedselvoorziening omdat de peulvruchten er deel van uit maken. Denk hierbij maar aan bonen, erwten, linzen, sperziebonen, tuinbonen, snijbonen en dergelijke. Wat wij bonen noemen zijn eigenlijk de zaadjes van de plant die in de peul zitten. Van sommige planten is de gehele peul eetbaar, bijvoorbeeld bij sperziebonen en snijbonen. Van andere eten we alleen de zaden, de bonen dus.

Soorten

Er zijn tal van soorten bonen, elk met hun eigen uitzicht en smaak. Ze worden meestal gedroogd of in conserven verkocht.
Bij ons zijn vooral witte en bruine bonen, kapucijners, kievitsbonen en kidneybonen bekend. Er bestaan echter nog een heel aantal minder bekende, maar lekkere bonensoorten zoals borlottibonen, cannellinibonen, azukibonen, limabonen en mungbonen.

Voedingswaarde

Bonen zijn uitstekende vleesvervangers omdat ze veel eiwitten bevatten. Nu we er steeds vaker op attent worden gemaakt dat veel vlees eten slecht is voor de gezondheid en voor het milieu, is het zeker geen slecht idee om wat vaker gerechten met bonen op tafel te zetten! Bonen kunnen verwerkt worden in soepen, stoofschotels, wokbereidingen en slaatjes. Bonen leveren niet alleen eiwitten, ze bevatten ook mineralen en vitamines en zijn caloriearm. Bovendien geven ze snel een gevoel van verzadiging omdat ze veel vezels bevatten. Wat dan weer bevorderlijk is voor de darmtransit.
Kortom, bonen zijn gezond en lekker!
Azukibonen: lekker en gezond!

Azukibonen: lekker en gezond!

We worden ons er steeds meer van bewust: vaak vlees eten is nadelig voor de gezondheid. Vaak vlees eten vergroot ook onze ecologische voetafdruk. De natuur biedt gelukkig voldoende alternatieven voor…
Borlottibonen, lekker en gezond!

Borlottibonen, lekker en gezond!

De dag van vandaag kunnen we er niet meer onderuit: om gezond te blijven en om ecologische redenen moeten we met zijn allen minder vlees gaan eten. De tijd van het dagelijkse stukje vlees met aardappe…
Cannellinibonen, lekker en gezond!

Cannellinibonen, lekker en gezond!

We kunnen er echt niet meer omheen: vaak vlees eten is niet gezond. Wie veel vlees eet, heeft bovendien een grotere ecologische voetafdruk. Tijd om onze eetgewoonten te veranderen: schrap het stukje v…
Kidneybonen of nierbonen: lekker en gezond!

Kidneybonen of nierbonen: lekker en gezond!

Bij kidneybonen of nierbonen denken de meesten onder ons onmiddellijk aan het Mexicaanse gerecht 'chili con carne'. Kidneybonen zijn een voedingsproduct met een hoge voedingswaarde en kunnen verwerkt…
Limabonen: lekker en gezond!

Limabonen: lekker en gezond!

Bonen zijn een volwaardig alternatief voor vlees. Nu we er ons steeds meer van bewust worden dat veel vlees eten nadelig is, zowel voor onze gezondheid als voor het milieu, zijn alternatieven meer dan…
Mungbonen: lekker en gezond!

Mungbonen: lekker en gezond!

Als je wat vaker vlees wil schrappen van het menu, dan zijn bonen een gezond en volwaardig alternatief. Teveel vlees eten is immers nadelig voor onze gezondheid en voor het milieu. Bonen leveren veel…
Gepubliceerd door Puccini op 11-11-2015, laatst gewijzigd op 20-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: QuimGil, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlinderbloemenfamilie
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx
Schrijf mee!